Menu

Wie zijn wij

Over Van Scherpenzeel

Van Scherpenzeel

Intro

Van Scherpenzeel is dé specialist in de recycling en vernietiging van alle mogelijke materialen en producten, zoals kunststof, papier, textiel, glas, droog restafval en vertrouwelijk materiaal en het omzetten daarvan in waardevolle grondstoffen.

In 70 jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot een kennisbedrijf dat de regie voert over uiteenlopende grondstofketens. Wij analyseren de afvalstroom en adviseren in de juiste aanpak. Wij organiseren én voeren uit, zodat zoveel mogelijk waarde uit uw reststromen wordt gehaald. Hiervoor werken wij samen met gespecialiseerde partners.

Managing Director Roger Beuting, Director of Operations Nico van Lith en Financial Director Jan Bloo zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van ons bedrijf. In totaal hebben we ruim 150 medewerkers in dienst, waaronder grondstoffenexperts. Voor sommige werkzaamheden zetten we medewerkers uit de participatiesamenleving in.

Bij ons bent u zeker van waarde!

Historie

De feiten:

 • Gerrit van Scherpenzeel richt in september 1945 Scherpenzeel BV op aan de Oude Gracht in Utrecht.
  Gerrit voorzag dat drukkerijen in de directe omgeving van Utrecht hulp nodig hadden om oud papier af te voeren. Het bedrijf bleef vanaf de oprichting onverminderd doorgroeien, waardoor een aantal verhuizingen volgt.
 • Scherpenzeel BV neemt de firma’s Lierens en Jongbloet Oud Papier over in de jaren zeventig.
 • In 1989 draagt Gerrit zijn bedrijf over aan zijn zoon Rob, die in 2001 een vestiging aan de Proostwetering opent. Daar worden alle mogelijke informatiedragers vernietigd.
 • De aandelen Scherpenzeel BV gaan op 22 oktober 2013 over op Ruud Sondag en Egbert Vennik. Hiermee wordt een nieuwe fase ingeluid. Een fase, gericht op het verder ontwikkelen van een praktische regie en uitvoeringsrol in een circulaire economie.
 • Kick Scholten en Ruud Sondag nemen op 1 januari 2014 Kunststof Hergebruik BV over.
 • Vanaf 1 januari 2015 gaan de bedrijven Scherpenzeel BV en Kunststof Hergebruik BV samen verder onder de naam Van Scherpenzeel.
 • Op 1 april 2015 neemt Van Scherpenzeel het Amsterdamse papier recyclingbedrijf Remepa over. Met deze overname onderstreept Van Scherpenzeel haar strategie om door te willen groeien als leverancier van secundaire grondstoffen en verstevigt zij haar positie binnen de oud-papier markt.
 • Eurobottle Flestic Holding B.V. uit Dronten maakt vanaf 13 juli 2015 onderdeel uit van de Van Scherpenzeel Groep. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van Van Scherpenzeel in vervulling. Naast de inzameling en recycling van onder andere verpakkingen richt ze zich nu ook op de productie ervan.
 • Van Scherpenzeel Groep verstevigt haar positie binnen de kunststofmarkt verder door de overname van MEWA Kunststof Recycling op 28 augustus 2015.
 • De overname van Wildenberg Recycling door Van Scherpenzeel Groep is op 1 september 2015 bezegeld.
 • Op dinsdag 31 oktober 2017 heeft Veolia 100% van de aandelen van de Van Scherpenzeel Groep gekocht.

Onze missie

Dé sleutelspeler in de circulaire economie

Ecologische én economische ontwikkelingen dwingen ons op een andere manier om te gaan met restmaterialen. Reststromen uit productieprocessen zijn geen ‘afval’, maar vormen een waardevolle bron voor grondstoffen. Dat is het principe van ‘urban mining’.

Het vraagt specialistische kennis om die grondstoffen te delven en hun waarde optimaal te benutten. Van Scherpenzeel heeft alle kennis, ervaring en onderzoekkracht die nodig zijn om voor verschillende grondstofstromen de juiste circulaire modellen te ontwikkelen. Welke materialen of producten u ook aanbiedt, Van Scherpenzeel garandeert dat de maximale restwaarde eruit wordt gehaald.

Vanuit ecologisch én economisch oogpunt bent u met Van Scherpenzeel zeker van waarde!

Onze directie

De dagelijkse leiding van Van Scherpenzeel is in handen van Managing Director Roger Beuting, Director of Operations Nico van Lith en Financial Director Jan Bloo.

Roger Beuting

Managing Director

“Wij bieden een alternatief voor afvalstromen die nu nog richting verbranding gaan. Onze insteek is materiaalhergebruik via ‘urban mining’. Willen we in Europa blijven produceren, dan moeten we de grondstoffen uit onze eigen gebruikte voorwerpen halen. Daarvoor wenden we onze kennis, flexibiliteit en innovativiteit aan. We zijn een trendsetter in de branche.”

Nico van Lith

Director of Operations

“Van Scherpenzeel is een kennisbedrijf dat afvalstromen regisseert richting materiaalhergebruik. Wij beschikken over een netwerk, die het mogelijk maakt om circulaire modellen op te tuigen. Voor onze klanten is het belangrijk te weten wat het hen oplevert. Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid of lokale werkgelegenheid. Dat inzicht geven wij hen.”

Jan Bloo

Financial Director

"Om tot een circulaire economie te komen, is het van groot belang dat die ondersteund wordt door een duurzame omzet- en winstontwikkeling."

ONZE GRONDSTOFFENEXPERTS

Onze grondstoffenexperts hebben hun oorsprong in chemische, biologische en technische bedrijfsomgevingen. Zij zijn als geen ander in staat om hun kennis van grondstoffen en processen in te zetten bij onze opdrachtgevers.

Papier

Jan van der Roest

“Recyclen van oud papier zit in onze vezels.”

Kunststof

Eugene Rudolf

"Als specialist op het gebied van hergebruik van kunststoffen streven wij naar een zo hoog mogelijk materiaalhergebruik."

Textiel & Vertrouwelijk Vernietigen

Eric Petersen

"Overtollige kleding of oude archieven: alles wordt met de grootste zorgvuldigheid behandeld."

Glas & Droog restafval

Rudie Marsman

"Waardevolle grondstoffen verdienen het om te worden hergebruikt."

Kwaliteitsgarantie

Wij zijn er zeker van dat u kwaliteit belangrijk vindt. Dat komt goed uit. Wij ook! Van Scherpenzeel beschikt over de juiste en volledige nationale en Europese normeringen en certificaten. Ons bedrijf is als één van de weinige CA+ gecertificeerd. De aangeboden, vertrouwelijke archieven vernietigt Van Scherpenzeel conform DIN 66399 standaard. U bent dus zeker van waarde!