Aanscherping maximale verontreinigingsnorm voor papier naar China

De papiermarkt is volop in beweging. Door stagnatie van de Chinese import zijn wij genoodzaakt naar andere afzetgebieden te leveren en zien we dat de prijsontwikkeling onder druk is komen te staan.  In het belang van onze klanten volgen wij de ontwikkelingen op de papiermarkt op de voet en plaatsen wij regelmatig updates om u te informeren over de laatste ontwikkelingen.

De FNOI (Federatie Nederlandse Oudpapier industrie) heeft samen met de Europese recyclingorganisatie EuRIC druk gelobbyd voor een versoepeling van de maximale verontreinigingsnorm. Aanleiding hiervoor was de wens vanuit de markt om een realistischer norm te kunnen hanteren voor het verschepen van papier naar China. Helaas is het niet gelukt de norm te verlagen. Dat betekent dat de maximale verontreinigingsnorm van 0,5% gehandhaafd blijft.

Nu de Chinese import stagneert, zoeken oud papier aanbieders vanzelfsprekend naar nieuwe markten, die minder hoge eisen stellen. Vietnam, India, Thailand en Indonesië hanteren een maximaal toegestane verontreiniging van 1,5% volgens de EN643 norm en zijn daardoor aantrekkelijke afzetgebieden.

De verdere ontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen. Wij publiceren regelmatig updates via onze website en social media. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Meld u dan ook aan voor onze nieuwsbrief.

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen.