Van Scherpenzeel & Consortium feliciteren het KPU-bedrijf van Defensie met de internationale Procura Award

Defensie wint prijs voor duurzame textielaankoopHet KPU-bedrijf van Defensie heeft op 17 oktober 2017 in Tallinn in Estland een Procura Award in de wacht gesleept. Dat is een internationale prijs voor duurzame verwerving. Het KPU kocht handdoeken, washandjes en overalls met daarin minimaal 10% gerecycled materiaal. Het KPU-bedrijf kreeg de prijs voor de ecologische voetafdruk.

De gewonnen prijs is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ketenpartners en Defensie. Een mooie prestatie, waar we allemaal erg trots op zijn!

Duurzame oplossing voor de productie van Kleding en Persoonsgebonden Uitrusting

Het Consortium Van Scherpenzeel, Texperium, ESG en Jules Clarysse vormden een gesloten keten en leverde het KPU-bedrijf 100.000 handdoeken en 10.000 washandjes, die bestaan uit maar liefst 36% gerecycled textiel. Dit maakt deze aankoop voor Defensie bijzonder duurzaam en de milieuwinst is enorm:

De geschatte besparing* tijdens de productie van de handdoeken:

  • 167 miljoen liter water op het productieproces (vergelijkbaar met het waterverbruik van 1600 gemiddelde huishoudens op jaarbasis);
  • 200 kg CO2; (vergelijkbaar met 25 retourvluchten van Amsterdam naar Singapore);
  • 800 MJ energie.

* Voor de berekening van de milieu besparingen is gebruik gemaakt van de LCA Tool van de Modint.

Gebruik van secundaire grondstoffen voor nieuw textiel

Het gerecyclede textiel is deels afkomstig van ingeleverde militaire kleding. Dit werd in de keten ingezameld, vervezeld, verwerkt, gebaald en hergebruikt bij de productie van de nieuwe materialen.

Ketensamenwerking

Van Scherpenzeel Groep

Van Scherpenzeel is specialist in de circulaire economie en ketenregisseur. In dit project zijn wij verantwoordelijk voor de inzameling en sortering van de basis grondstof, namelijk post consumer textiel uit Nederland. De vervolgstap in de keten is het vervezelen.

Clarysse
Clarysse is marktleider en meest duurzame Handdoeken producent in Europa, gevestigd in België. Het bedrijf is niet alleen een pionier en de grootste converter van Fairtrade katoen in huishoudtextiel in Europa, maar is ook C2C gecertificeerd en wereldtop op vlak van CSR compliance en MVO. Clarysse gebruikt enkel energie uit renewable sources en het water dat gebruikt wordt gebruikt wordt 100% gezuiverd.

Texperium
Texperium innoveert op het gebied van hoogwaardige post consumer textielrecycling, gevestigd te Haaksbergen Nederland. Texperium heeft hiervoor de beschikking over een uniek technicum op industriële schaal (proeffabriek) waar apparatuur voor de hele keten van mechanische recycling van textiele afvallen staat opgesteld. Tevens beschikt Texperium over een groot netwerk in de textiel verwerkende industrie en de Europese textiel onderzoek infrastructuur.

European Spinning Group (ESG)

ESG is een familiale textielgroep, met eigen productie in België, die wereldwijd kwalitatief hoogwaardige garens levert voor verschillende toepassingen. Zij organiseren voor dit project dat de juiste grondstoffen worden vermengd met de post consumer vezels om garens te spinnen voor de vervaardiging van duurzame handdoeken.

ESG is gekenmerkt door een hoog niveau van interne specialisatie en flexibiliteit, een klant gedreven strategie gebaseerd op kwaliteit, partnership en innovatie en een organisatie gebouwd op sterke waarden, waaronder duurzaamheid.

Next step

Wij zijn klaar voor de volgende stap. We kunnen Defensie in de toekomst voorzien van textiel waarvan het post consumer percentage nóg hoger is. Dat betekent een nog grotere besparing op het milieu.

 

Bron: Defensie |  Defensie wint prijs voor duurzame textielaankoop